Paradicsomos-bazsalikomos kenyér
Életem eddig legjobban sikerült kenyere: habkönnyű lett, magasra feljött, foszlós és illatos. Egyszóval mennyei. (o:
De nem akarom magam fényezni.
Az alaprecept a szokásos:
0,5 kg lisztet, 1 lapos ek sót egy maroknyi frissen szedet, és összetépkedett bazsalikommal jól összekeverünk.
1 dl meleg vízben elkeverünk 1 tk cukorrot, majd felfuttatjuk benne 1 cs. instant élesztőt. A hétvégén otthon elég hideg volt, ezt a sütőt bekapcsoltam kb 30°C-ra, és ide tettem az élesztőt. Ennyire szépen még soha nem futott fel! Mindig így fogom csinálni.
Végül hozzákeverünk 1-2 ek olajat.
2 paradicsomot lehéjaztam, majd botmixerrel összeturmixoltam. (ez lesz a maradék kb. 2. dl folyadék)
A száraz és a nedves hozzávalókat összeöntjük és jól megdagasztjuk.
Meleg helyen megkelesztjük. Na és hol máshol persze, mint a még mindig a finom kézmeleg sütőben? Amikor kétszeresére nőtt, átdagasztjuk, és ilyenkor én már a leendő (nálam egy kiolajozott cseréptál) sütő alkalmatosságba tesszük vissza újra a kétszeresére keleszteni.
Amikor feljött, a tetejét éles késsel bemetsszük majd forró sütőbe tesszük (kis tálka vízzel együtt), aranybarnára sütjük. (érdemes a hőfokot kissé mérsékelni a végére)
Hivatalosan nem jó neki a forrón szeletelés, de mi most konkrétan forrón faltuk be, vega kolbászkrémmel kenve, vagy épp pácolt sajttal párosítva.
De nem akarom magam fényezni.
Az alaprecept a szokásos:
0,5 kg lisztet, 1 lapos ek sót egy maroknyi frissen szedet, és összetépkedett bazsalikommal jól összekeverünk.
1 dl meleg vízben elkeverünk 1 tk cukorrot, majd felfuttatjuk benne 1 cs. instant élesztőt. A hétvégén otthon elég hideg volt, ezt a sütőt bekapcsoltam kb 30°C-ra, és ide tettem az élesztőt. Ennyire szépen még soha nem futott fel! Mindig így fogom csinálni.
Végül hozzákeverünk 1-2 ek olajat.
2 paradicsomot lehéjaztam, majd botmixerrel összeturmixoltam. (ez lesz a maradék kb. 2. dl folyadék)
A száraz és a nedves hozzávalókat összeöntjük és jól megdagasztjuk.
Meleg helyen megkelesztjük. Na és hol máshol persze, mint a még mindig a finom kézmeleg sütőben? Amikor kétszeresére nőtt, átdagasztjuk, és ilyenkor én már a leendő (nálam egy kiolajozott cseréptál) sütő alkalmatosságba tesszük vissza újra a kétszeresére keleszteni.
Amikor feljött, a tetejét éles késsel bemetsszük majd forró sütőbe tesszük (kis tálka vízzel együtt), aranybarnára sütjük. (érdemes a hőfokot kissé mérsékelni a végére)
Hivatalosan nem jó neki a forrón szeletelés, de mi most konkrétan forrón faltuk be, vega kolbászkrémmel kenve, vagy épp pácolt sajttal párosítva.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése