Hagymás-paradicsomos lepény
Az alap recept az egyik ősöreg Pratikából származik, de már fogalmam sincs mikoriból. Viszont már első olvasásra megragadott, és a mai napig a fejemben van. Egyszerű, bár kissé időigényes. De nagyon-nagyon finom!
A mirelit leveles tésztát elővesszük kiolvadni (ez alatt készül el a többi hozzávaló kb.).
Fél kiló hagymát apróra vágunk, 1-2 gerezd fokhagymát szintén. A hagymát némi olajon feltesszük főni/pirulni/párolódni. Kis vizet tegyünk hozzá, és ezt pótoljuk folyamatosan, hogy ne égjen le. Hozzáadjuk a fokhagymát is kis idő után, némiképp sózzuk. Az egészet barnára-krémesre pároljuk folyamatos kevergetve, kis lángon. Ez kb. egy órát fog igénybe venni, és akár fél liter vizet el eliddogálhat közben. Az utolsó 10 percben fog a térfogata igencsak összeesni.
Nyugi, a párolástól finom édes lesz, a markáns hagymaíz el fog tűnni belőle.
A leveles tésztát kinyújtjuk, sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük. Rákenjük a hagymakrémet, majd vékony karikára szelt paradicsomot és mozzarellát oszlatunk el egyenletesen a tején.
Ropogósra sütjük, melegen frenetikus, de ha marad, hidegen is isteni.
A mirelit leveles tésztát elővesszük kiolvadni (ez alatt készül el a többi hozzávaló kb.).
Fél kiló hagymát apróra vágunk, 1-2 gerezd fokhagymát szintén. A hagymát némi olajon feltesszük főni/pirulni/párolódni. Kis vizet tegyünk hozzá, és ezt pótoljuk folyamatosan, hogy ne égjen le. Hozzáadjuk a fokhagymát is kis idő után, némiképp sózzuk. Az egészet barnára-krémesre pároljuk folyamatos kevergetve, kis lángon. Ez kb. egy órát fog igénybe venni, és akár fél liter vizet el eliddogálhat közben. Az utolsó 10 percben fog a térfogata igencsak összeesni.
Nyugi, a párolástól finom édes lesz, a markáns hagymaíz el fog tűnni belőle.
A leveles tésztát kinyújtjuk, sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük. Rákenjük a hagymakrémet, majd vékony karikára szelt paradicsomot és mozzarellát oszlatunk el egyenletesen a tején.
Ropogósra sütjük, melegen frenetikus, de ha marad, hidegen is isteni.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése