Élet az erkélyen
Vidéken nőttem fel. Mondjuk inkább úgy, hogy falun. Volt kertünk, vetettünk krumplit, répát, paradicsomot... meg úgy nagyjából mindent, amit egy bakonyi kertben meg lehet termelni. Főképp nagymamám intézte, de végülis az egész család kivette a részét belőle. (én például a krumpli ültetés-töltés-szedés szentháromságban működtem mindig közre... no meg a répát is szívesen ritkítottam egy kis petrezselyemlevél azonosítás ürügyén - merthogy a föld feletti részük ugye nagyrészint azonosnak néz ki, szóval megkülönböztetni csak alulról lehet)
3. a tárkony gyakorlatilag elpusztíthatatlan: magról kikel, ölnyi levelet hoz, kitelel a ládában (mit kitelel, él és virul: a márciusi fagyokat úgy húzta ki probléma nélkül, hogy már több, mint tíz centis hajtásai voltak), és ráadásul a második évben még finomabb.
7. liliom - a fent részletezett okokból kifolyólag ez már a 2. generáció (o;
8. bazsalikom - Lidl cserepesként érkezett, bokrosodik ezerrel (tavaly 3 zacskó levelet fagyasztottam le, mert nem tudtam felhasználni, annyi volt), és finom illata is van.
Aztán felkerültem a nagyvárosba, ahol nemhogy krumplit nem kellett tölteni, de még csak nagyon virágot sem láttam. Aztán 2011 év végén úgy hozta a sors, hogy költöztünk, és a kiszemelt fészek - bár igaz, hogy a kilencediken van, de - erkélyt is tartalmaz. Illetve loggiát, de ez olyan csúnya és értelemlen szó, hogy hagyjuk.
Már tavaly is birtokba vettem. Volt ott bazsalikom, tárkony, liliom, petrezselyem... no meg koktélparadicsomot neveltem rajta. Ennek különben kettő eredménye lett:
1. az egész lakóközösség csak úgy ismert, mint a paradicsomoslány (merhogy a helyi tacepaon próbáltam megszabadulni a fölös tövektől - egyébként mind elvitték) Jól sült el, mert lett is néhány ismeretségem. És kicsivel jobban jártam ezzel a megnevezéssel, mint párom, mert ő innentől a "paradicsomoslány férje" lett. XD
2. augusztus közepére az árnyékolást is megoldottuk, mert az én "kis" paradicsomjaim úgy kb 1 méteresre nőttek... nőttek volna nagyobbra is, de az ollót rendszeresen csattogtattam így is. (o;
Szóval a tavalyi nyár után lett néhány konklúzió:
1. a fűszernövényeket NEM magról neveljük, mert egy évezred, mire kikelnek... jó lesz a Lidl-ben vásárolt cserepes is... majd kiültetjük, aztán kb. 2 hét, és olyan szépen gyökeret ereszt, hogy alig tudunk a főzésben lépést tartani a levelek mennyiségével
2. a liliom a balkonládában kitelel, ellenben a pincében nem (szegények.. és csak le akartam pihentetni őket télre, de ezek örök álomra szenderültek)
3. a tárkony gyakorlatilag elpusztíthatatlan: magról kikel, ölnyi levelet hoz, kitelel a ládában (mit kitelel, él és virul: a márciusi fagyokat úgy húzta ki probléma nélkül, hogy már több, mint tíz centis hajtásai voltak), és ráadásul a második évben még finomabb.
Ezeket megfogadva időn az alábbi felhozatal van:
1. rozmaring - tavaly sajna nem túl nagy affinitást mutatott a növekedésre, de az idei (Lidl, cserepes) jól érzi már magát
2. tárkony - a már fent részletezett túlélő
3. koriander - életem tévedése. Mindig is szerettem volna, mert a főzős műsorokban is ott használják, meg milyen jól hangzik már "egy friss csokor koriander". Képes voltam tavasszal több boltot is végigjárni, mire találtam. Aztán amikor jött az első főzés, és elkezdtem felvagdosni... még nem jutottam a csokor végére, mire már a kukában volt... valami iszonyatosan büdös. Olyan, mint amikor a molylepke a kezed között végzi.. brrr... Egyébként köszöni szépen, jól érzi magát: legalább fél méteresre nőtt, virágzott (ez legalább szép), most épp bogyókat nevel. A koriandermag használható főzésre?
4. petrezselyem - szintén cserepesként érkezett, nagyon szép, bár eddig csak a tengermalacok ették, de tervezem, hogy készítek végre valamit belőle. (o;
4. petrezselyem - szintén cserepesként érkezett, nagyon szép, bár eddig csak a tengermalacok ették, de tervezem, hogy készítek végre valamit belőle. (o;
5. paradicsom - az Oázis kertészetből, kifejezetten balkonparadicsom. Nagyon cuki, 20 centire nőtt meg, és tele van kis golyókkal. De az nem tetszik, hogy most nem hoz újabb virágot. Talán majd ha leérik.
6. eper - mert egyszerűen mindig is vágytam rá... nem túl gazdaságos, de a miénk. (o:
7. liliom - a fent részletezett okokból kifolyólag ez már a 2. generáció (o;
8. bazsalikom - Lidl cserepesként érkezett, bokrosodik ezerrel (tavaly 3 zacskó levelet fagyasztottam le, mert nem tudtam felhasználni, annyi volt), és finom illata is van.
9. fű - nem olyan.. az a klasszikus... a malacok imádják. No ezek persze speciális malacok, rendszeresen kapnak tárkonyt, koriandert, petrezselymet is. (o;
10. tuja - na, erről a továbbiakban kérdezzétek páromat.. én nem tudom, miért kell a kilencediken egy több mint egy méteres tuját nevelni a ládában...
11. levendula - tavaly vetettem magról, csak kicsit későn, így nem virágzott. De kitelelt, idén virágzott is egy kicsit, és még a leveleinek is fantasztikus illata van. Imádom. (o:
12. citromfa - mivel a nappali ablakot már kinőtte, kiköltözött... de nem tudom télen mi lesz vele még. Majd kiteleltetem. (o;
Mindez három virágládában plusz két cserépben csücsül, szépen felcímkézve parafadugókkal. Gondoskodást, na az igényelnek: naponta-kétnaponta öntözni kell őket (paradicsomék a melegben napi két litert is elszürcsölnek), tápoldatozni kéthetente (Tesco általános virágtáp.. egy kertész azt mondta, mindegy milyet veszek, mert mindben a foszfor a lényeg... szóval jó lesz nekünk ez is), no meg a fazonírozást is igénylik folyamatosan, mert ha nem vagdosnám őket, már szép kis dzsungelünk lenne. (o;
Hát így élünk itt mi, fent a kilencediken. XD
Megjegyzések
Megjegyzés küldése