Tiramisu, kicsit másképp
A Tiramisu alapkoncepciója fantasztikus: egy könnyű, rumos-vaníliás krém, kakaó, és omlós piskóta.
Sajnos valami rémes ötlet útján a babapiskótát az eredeti recept szerint erős kávéba kellene tunkolni,de ezen az én kávéundoritiszemmel már az első elkészítésnél változtatást eszközöltem. A mascarpone olcsóbb kiváltására viszont nemrég találtam csak megoldást.
Fél liter tejfölt konyharuhába töltve, és egy mélyebb edénybe lógatva (úgy, hogy a lecsepegő savóba ne érjen bele a konyharuhában kucorgó tejtermék) kicsepegtetek 2-3 nap alatt. Ez némi előtervezést igényel, de a végeredmény egy sűrű krémsajt, amivel a mascarpone tökéletesen (és jóval olcsóbban) kiváltható. A műveletről bővebben WiseLady oldalán olvashatsz, de a mellékelt képen a lényeg látható is.
3 tojást szétválasztok. A fehérje mehet egy olyan edénybe, amiben majd fel fogom verni kemény habbá... de ez még későbbi történet. A sárgáját 2 ek kristálycukorral és 1 ek vaníliáscukorral habosra keverem. Utána kikeverem 3 ek rummal is, és hozzáadom a "mascarponét" is.
A fehérjét 1 ek cukorral és egy kicsi csipet sóval kemény habbá verem, majd óvatosan a krémmel összekeverem. Én azért nem szoktam szívbajos lenni, teljes lelki nyugalommal öntöm a tojásfehérjés tálba bele a krémet, majd habverővel laza mozdulatokkal homogenizálom.
Sűrű kakaót produkálok instant kakaó és tej közreműködésével, majd némi rumot is adok hozzá. Ezekbe mártom a babapiskótákat, figyelve arra, hogy ne ázzanak el teljesen. (Hogy miért? Nem értettem egyet a gondolattal: miért ne lehetne a babapiskóta omlós a kakaótól? Aztán empirikus tapasztalatok után rájöttem: az hűtőben állás közben a tojásos mascarpone krém még szeretne leadni nedvességet; ezt pedig csak úgy tudja szépen, ha van ami felszívja. Na erre van a babapiskóta ott.)
A rétegzés a klasszikus: babapiskóta, krém, kakaó. A tetejére krém, arra pedig a kakaó kerüljön.
(szerk. pontosítás: a piskóták áztatásához az instantból lehet gyorsan kakaós tejet készíteni, de természetesen a rétegzéshez a klasszikus kakaót ajánlom, ahogy a képeken is az van)
A "nagy újítás" itt nálam annyi volt, hogy adagonként külön pohárba készítem el, így a tálaláskor gusztusos marad, mivel a rétegzés nem dől össze azonnal, ahogy hozzányúlunk. Én igazán szeretem a kis poharas megoldásokat.
A végeredményt hűtőbe száműzzük minimum 3-4 órára, hogy az ízek tökéletesen összeérjenek. Ha a kakaót egyenletesen sikerült eloszlatnunk a tetején,akkor a tálalásra már homogén mélybarna csokoládéréteg lesz a tetején.
Sajnos valami rémes ötlet útján a babapiskótát az eredeti recept szerint erős kávéba kellene tunkolni,de ezen az én kávéundoritiszemmel már az első elkészítésnél változtatást eszközöltem. A mascarpone olcsóbb kiváltására viszont nemrég találtam csak megoldást.
Fél liter tejfölt konyharuhába töltve, és egy mélyebb edénybe lógatva (úgy, hogy a lecsepegő savóba ne érjen bele a konyharuhában kucorgó tejtermék) kicsepegtetek 2-3 nap alatt. Ez némi előtervezést igényel, de a végeredmény egy sűrű krémsajt, amivel a mascarpone tökéletesen (és jóval olcsóbban) kiváltható. A műveletről bővebben WiseLady oldalán olvashatsz, de a mellékelt képen a lényeg látható is.
3 tojást szétválasztok. A fehérje mehet egy olyan edénybe, amiben majd fel fogom verni kemény habbá... de ez még későbbi történet. A sárgáját 2 ek kristálycukorral és 1 ek vaníliáscukorral habosra keverem. Utána kikeverem 3 ek rummal is, és hozzáadom a "mascarponét" is.
A fehérjét 1 ek cukorral és egy kicsi csipet sóval kemény habbá verem, majd óvatosan a krémmel összekeverem. Én azért nem szoktam szívbajos lenni, teljes lelki nyugalommal öntöm a tojásfehérjés tálba bele a krémet, majd habverővel laza mozdulatokkal homogenizálom.
Sűrű kakaót produkálok instant kakaó és tej közreműködésével, majd némi rumot is adok hozzá. Ezekbe mártom a babapiskótákat, figyelve arra, hogy ne ázzanak el teljesen. (Hogy miért? Nem értettem egyet a gondolattal: miért ne lehetne a babapiskóta omlós a kakaótól? Aztán empirikus tapasztalatok után rájöttem: az hűtőben állás közben a tojásos mascarpone krém még szeretne leadni nedvességet; ezt pedig csak úgy tudja szépen, ha van ami felszívja. Na erre van a babapiskóta ott.)
(szerk. pontosítás: a piskóták áztatásához az instantból lehet gyorsan kakaós tejet készíteni, de természetesen a rétegzéshez a klasszikus kakaót ajánlom, ahogy a képeken is az van)
A "nagy újítás" itt nálam annyi volt, hogy adagonként külön pohárba készítem el, így a tálaláskor gusztusos marad, mivel a rétegzés nem dől össze azonnal, ahogy hozzányúlunk. Én igazán szeretem a kis poharas megoldásokat.
A végeredményt hűtőbe száműzzük minimum 3-4 órára, hogy az ízek tökéletesen összeérjenek. Ha a kakaót egyenletesen sikerült eloszlatnunk a tetején,akkor a tálalásra már homogén mélybarna csokoládéréteg lesz a tetején.
Kávé nélkül??
VálaszTörlésInstant kakaóval??
Jájjjj.
Az hagyján, de a tejföl savanyú marad...
VálaszTörlésGyümölccsel kombinálva jó kis tiramisut kapsz így is, de kávéval egyszerűen undorító lesz...
Újítás ????? Tiramisu ?????
VálaszTörlésEz kb olyan mint növényi zsiradékból készült sajt, meg a műtejszín...kinek jut eszébe ekkora f@szság ????
savanyuubit mixerelj a krembe!
VálaszTörlésmeg egy fel olajoshalat...
Inkább egy hengerfej tömítés cseréjéről írj blogot, hátha abban a témában is kitalálsz valami korszakalkotót.
VálaszTörlésÉn azért megkóstolnám,
VálaszTörléstalán finom. De ez nem tiramisu.
Rossz hírem van, a tiramisuban VAN kávé, nincs viszont
VálaszTörlés- rum (mert marsala van, esetleg, nagyon esetleg amaretto)
- tojásfehérje (mert csak a sárgája kerül bele, az is fordítva, tehát először a sárgáját kell felverni cukorral, és a mascarpónét csak bele kell forgatni, mert egyébként megfolyik)
- instant kakaó
- vanília.
Ja, és a valódi mascarpone nem savanykás, a tejföl viszont igen, ergó nem helyettesíthetők egymással. Nem baj, majd legközelebb...
A fél liter tejfölből kb. mennyi krémsajt lett?
VálaszTörlésCsak mert abban biztos vagyok, hogy veszít a térfogatából, kérdés, hogy mennyit.
Úgy saccolom, ha 500 g krémsajtot akarnék csinálni, akkor fix, hogy min. egy 850 g-os tejfölt vennék, az meg már árban kb. ugyanott van, mint az 500 g-os Aldis Mascarpone.
@ingopur: Mivel távozik a savó a tejfölből, nem gondolom, hogy savanyú marad, bár ez csak tipp.
VálaszTörlésNyehh... Aki instant kakaót bármihez is használ, az sikeres ember nem lehet...
VálaszTörlésKakaó készítésére esetleg, de az is inkább kakaó ízű ital lesz :)
Az első tiramisumhoz kenhető krémsajtot használtam, iszonyú sós lett, nem győztük cukorral tuningolni:))
VálaszTörlésDe elfogyott, nem romlott ránk, azóta inkább mascarpone:)
Szerintem olcsóbb, ha tejföl helyett frissfölt, némi rumaromát, kristályvanilint használsz, a piskóta helyett szendvicskenyeret, és nem a drága kakaóba mártogatod, hanem egy kevés cukros vízbe. Tök jó lesz így is, és sokkal jobban kijön az ember...
VálaszTörlésImádom az itthoni közönségben, hogy mindenben megtalálják a pozitívumot...
VálaszTörlésSzégyelljétek magatokat.
Ne vedd fel, morumotto.
@Before: Ezen felröhögtem! :D
VálaszTörlésA blogíró meg szimplán igénytelen, miért nem veszel inkább egy poharas tejdesszertet az éjjel-nappaliban, az biztosan jó édes lesz neked.
Ide sem jövök többet, most is csak azért kattintottam, mert éppen most fejeztük be a tiramisut holnapra.
@tixar: Aki korpa közé keveredik, esetleg címlapra kerül...igenis vegye fel. Kivételesen mindenki hasonlóan reagál, talán okkal.
VálaszTörlés@Before: Fél perc hangos röhögés. Köszönöm! :DDD
VálaszTörlés@Before: :) ezen én is felnyerítettem...
VálaszTörlésEgyébként egy picit megvédeném a blogírót:
VálaszTörlés1) NEM tejfölt használ, hanem tejfölből, savó kicsepegtetéssel készített krémsajtot, tehát valószínűleg nem savanyú, és nem *annyira* igénytelen, mint itt mindenki gondolja (elolvastam a linkelt oldalon, hogy elvileg megkülönböztethetetlen a bolti krémsajttól)
2) Ha a kávétól a sikongatós lábrázás kerülgeti, nem róhatja fel neki senki, hogy kakaót használ helyette. Ettől persze másnak még nem kell.
Azért én is maradok a kávé + mascarponénál + natúr kakaónál :)
"hogy az ízek tökéletesen összeérjenek."
VálaszTörlésaztakurva erre már a könnyem is kicsordult.
@Wywern: Egyébként egészen konkrétan az instant kakaóval mi a probléma? Melyik az az összetevője, ami miatt elveszíti a kakaó mivoltát? Mi az az esszenciája a kakaólétnek, ami az instant változatból oly' fájón hiányzik neked?
VálaszTörlésbaszod rumos-vaníliás krém???????
VálaszTörlésneked fogalmad nincs mi az a tiramisu
ugyanis az amarettoval keszul es kurvara nem rummal!!!!
ezt a luzert.....
@flamer: a kakao
VálaszTörlés@BKV - Önnek megyünk: Az mondjuk pont van benne, ugyanis az instant kakaó az nem más, mint kakaó, cukor meg egy kis tejpor.
VálaszTörlésNem törvényszerűen rossz a végeredmény, de könyörgöm ne nevezd tiramisunak.
VálaszTörlésA szójakockából készített "gulyásleves" sem gulyásleves...
Szerintem nem olyan nagy baj, hogy a blogíró mondott egy olcsó alternatívát. Annyira nincs nagy jólét, hogy ne lenne aki hasznát vehetné :)
VálaszTörlésLegkozelebb irj arrol, hogy lehet gulyaskrembol, hus nelkul gulyast fozni!
VálaszTörlésmaradjunk a mascarponenál :)
VálaszTörlésEz egy desszert recept. Akinek szimpi és van kísérletező kedve, az kipróbálja. Akinek nincs hozzá kedve, mert nem tetszik, az nem. Mit kell ezen ennyit rugózni? És ha neki ezt a desszertet Józsinak van kedve nevezni, akkor Józsinak nevezi. Még ha nincs is benne. Olvasgassatok csak a neten, hány "tiramisu másképp" recept található, azokra mégsem írta senki, hogy behányna tőle. Se történelmi, se eredetkutatás, se szemrehányás, csak változatok.
VálaszTörlésEz meg egy ilyen féle tiramisu.
Én sem értem ezt az erősen sznobériába hajló fröcsögést. A tejfölből krémsajt lesz, a kávét meg nem szereti. Mindenki tudja, hogy nem a metserszakács versenyre készült a recept.
VálaszTörlésLehet a mindennapi életedet úgy élni, hogy csak frissen pörkölt arabica kávét használva, sziciliából hozatott édes borral locsolgatva, bivalytejből készült mascarponét használsz - ami tényleg nagy májerság, de a t. fikázók akkor ennél lejjebb sose adják! - meg lehet (mondjuk, 3 gyermekes anyukaként) megörvendeztetni a kölköket egy csütörtök estén - figyelem, szörnyű szót írok le - olcsón.
Én köszönöm az ötletet, kipróbálom.
Az ötletet kipróbálásra alkalmasnak érzem, bár nem hívnám tiramisunak. A kávé alapösszetevő az eredeti desszertben, és az instant kakaó tényleges kakaótartalma rettenetesen alacsony, viszont cserébe még nem is keserű, amire az ízek kontrasztja miatt volna szükség. A tejfölből készült krémsajt viszont igencsak közel van a mascarponehez.
VálaszTörlésCsak azért sajnálom a posztolót, hogy van annyi üres helye a hűtőben, ahova ennyi kelyhet be tud tenni ...
@NemNick: te sem érzed a különbséget a sznobéria és az igényesség között.
VálaszTörlésVan egy tuti receptem amúgy, keverj össze 2-3 dl tejfölt 2 evőkanál cukorral, még tészta sem kell alá, gyorsan elkészíthető, olcsó finomság a család minden tagja számára.
Ha a blogíró nem szereti a kávét és a mascarponét, miért csinál tiramisut? Vagy ha ennyire eltér tőle, miért hívja tiramisunak? Ha tiramisunak hívja és véletlenül kikerül index címlapra, miért csodálkozik hogy hülyének nézik? Meg ha senki nem mondja meg neki, hogy mennyire szánalmas, honnan fogja tudni?
@NemNick: van aki tényleg feleslegesen morgott a dolgon, de azért az értő olvasással Neked is vannak gondjaid.
VálaszTörlés@macska69: szintén. Nem, ne nevezze tiramisunak azt, ami nem tiramisu. Vagy ha elnevezi, akkor ne csodálkozzon, hogy lesz aki felhördül rajta, hogy nem, ez nem tiramisu. Ismétlem: nem azt mondom, hogy rossz a végeredmény. De nem tiramisu. Olvastam már számtalan tiramisuváltozatot a neten, nem is tetszik, hogy tiramisu néven futnak a különféle kakaós verziók. Legyen, de akkor legyen "hamis tiramisu". Ha már van hamis gulyás :)
Szeretem persze a kísérletezést. De mindenféle sznobéria nélkül szeretem azt is tudni, hogy mi az amit eszem és szeretem az eredeti dolgokat is.
@Gsnake: ezennel felszólítom a recept kitalálóját, hogy azonnal írja elé a "hamis" szót!
VálaszTörlés@cibet: "te sem érzed a különbséget a sznobéria és az igényesség között." Vagy Te nem, míg az is lehet, hogy én tudom helyén kezelni a dolgokat. Ízlés dolga. De akkor ne add alább egy pillanatra sem, ahogy már az előbb javasoltam.
VálaszTörlésNézd: én sem gondolom igényesnek a receptet - a krumplistésztát meg a hamisgulyást sem gondolom igényes ételnek - de azt sem gondolom, hogy ezért a mindennapi életből vett ötletért a megosztót ilyen módon kell fikázni. Kikerült az Index címlapra valamilyen megfontolásból - gondolom nem pedálozott érte - és jön a fikázás.
"Ha a blogíró nem szereti a kávét és a mascarponét, miért csinál tiramisut? "
Létezik pl. epres tiramisu is. Nem, nem csak otthoni főzőblogokon, hanem Róma legmenőbb éttermeiben is.
Részemről flame over.
@Gsnake: Kifejtenéd? Tudod: nem értem - az ilyen odabögöfött igazságokat pláne nem.
VálaszTörlés:D
@NemNick: gondold át ezt a böfögős dolgot, majd ha sikerült, utána esetleg kifejtem. :)
VálaszTörlés@Gsnake: Ááá, inkább meghagylak a (képzelt) magas lovodon. Még a végén megerőltetnéd magad.
VálaszTörlésVegyük úgy, Te nyertél, jó?
:D
@NemNick: vedd, bár én nem versenyeztem.
VálaszTörlésÉrdekes, hogy sajátodban a gerendát sem.
Jó éjt.
@Mrs.Columbo: Mennyiséget nem tudom, de tapasztaltból azt mondom, hogy a 450-es-a dobozos térfogatához képest kb 2 cm-vel lesz alacsonyabb.
VálaszTörlés@tixar: Köszönöm. Nem veszem fel, soha nem értettem a negatív posztoló embereket. Nem azért írtam, hogy "na, én találtam fel a spanyol viaszt".. egyszerűen írogatok egy blogot, ahol van, ott forrást is megjelölve, és leírva a saját tapasztalataimat.
VálaszTörlésÉs köszönöm, hogy írtál.
Vicces, hogy én, aki minden nap nézem a blogom, pont a hétvégén nem néztem, szóval ma találtam szembe magam mindennel.
@NemNick: Én köszönöm a hozzászólásod! Megírod, hogy sikerült? (o;
VálaszTörlés